Rekuperácia s entalpickým výmenníkom ‒ vetranie s ideálnou vlhkosťou pre váš domov

Prostredie vo vašej domácnosti ovplyvňujú najmä ľudia a ich správanie. Aktivity ako varenie, sprchovanie alebo polievanie rastlín zvyšujú vlhkosť v celom dome či byte. Úlohou dobrého vetracieho systému s rekuperáciou je aj znižovanie nadmernej vlhkosti, nielen zabezpečenie stabilnej klímy a čistého vzduchu počas celého roka.

Túto úlohu najlepšie zvláda rekuperačná jednotka DANTHERM HCV 400 E1 so snímačom vlhkosti RH a entalpickým výmenníkom. Čo však relatívne komplexný pojem entalpie znamená pre váš domov? Laicky povedané je entalpia súčtom teploty vzduchu a jeho vlhkosti. Riadené rezidenčné vetranie zabezpečuje kontrolovanú výmenu vnútorného vzduchu aj so správnou hodnotou vlhkosti (optimálna pre konkrétne ročné obdobie). 

pasted-image-0-1

Rekuperácia DANTHERM HCV 400 E1 sa však navyše postará aj o filtráciu vzduchu, aby ste vy a vaša rodina dýchali iba čistý vzduch bez peľov, prachu, hmyzu a menších úlomkov či mikroorganizmov.

pasted-image-0-2

Iba vetrať nestačí

Vetraním v zimných mesiacoch sa môžete vlhkosti zbaviť, ale vnútorná mikroklíma sa tak môže dostať do nerovnováhy. Nepríjemná je výsledná vlhkosť vzduchu v obytných miestnostiach, ktorá môže výrazne poklesnúť a škodiť tak vášmu zdraviu. Ak vlhkosť v interiéri dosiahne hodnoty v rozmedzí 25 ‒ 30 %, následky môžu zhoršiť dýchanie a narušiť stabilitu celkovej ekoklímy pre všetky živé organizmy u vás doma. 

Výnimkou nie je ani vysušovanie dýchacieho ústrojenstva vplyvom dlhodobo nízkej vlhkosti vzduchu. Nízka vlhkosť má však negatívny vplyv aj na drevené podlahy, nábytok a výrobky z dreva, ktoré vysušovaním strácajú pôvodnú kvalitu, lesk a odolnosť. Rekuperácia predĺži životnosť dreva v interiéri.

pasted-image-0-3

Entalpický protiprúdový rekuperátor získa teplo a vlhkosť spätne

Obyčajný vetrací systém s rekuperáciou tepla získava energiu späť len vo forme tepla, vetrací systém s entalpickým výmenníkom získava navyše aj vlhkosť. Tá je v zime približne len na úrovni 20 %. Entalpický výmenník v rekuperáciách DANTHERM efektívne získava teplo a vlhkosť bez predohrevu a bez prebytočného kondenzátu až do – 10 °C. Vďaka tomu výmenník v zime nezamŕza a nepotrebuje prakticky žiadnu údržbu okrem prepláchnutia prúdom vody vo vani.

pasted-image-0-4

Ešte lepšie výsledky dosiahnete pomocou príslušenstva v podobe VOC (Volatile Organic Compounds ‒ prchavé organické zlúčeniny) snímača kvality vzduchu, ktorý nepretržite monitoruje úroveň umelých a prírodných organických výparov vo vzduchu (zo stavebných materiálov, sprejov a parfumov, cigaretového dymu alebo pachy z nového nábytku a oblečenia). Snímač automaticky riadi jednotku a prispieva k plnohodnotnej a bezstarostnej klíme vo vašej domácnosti. Ako jeden z mála výrobcov, dokážeme tento senzor zabudovať priamo do jednotky.

kabel

Vďaka mobilnej aplikácii DANTHERM Residential môžete navyše tieto údaje sledovať aj priamo cez váš telefón alebo tablet s Androidom alebo iOS.

pasted-image-0-5

Myslite na svoju domácnosť s rekuperáciami DANTHERM, ktoré vždy zabezpečia správnu vlhkosť v interiéri.

Vyberte si z pestrej ponuky na www.klimoska.sk Ochotne Vám poradíme na info@klimoska.sk alebo telefónnom čísle 0917 733 013.